fbpx

Vitiligo

Vitiligo

Onzekerheid en schaamtegevoelens komen vaak voor bij mensen met vitiligo. Vooral omdat de voortgang en het verloop van vitiligo niet te voorspellen is. Soms lijkt men even verbetering te zien maar het kan ook plotseling uitbreiden.

Kenmerken vitiligo

Vitiligo kenmerkt zich door gedepigmenteerde vlekken. Het pigment ontbreekt in deze vlekken volledig. Het kan beginnen met een klein wit vlekje en in de loop van de tijd uitbreiden. Hoe donkerder de persoon van huidskleur is, hoe meer zijn/haar vitiligo zal opvallen voor de buitenwereld. De locatie is ook bepalend. Vitiligo in het gezicht zal meer opvallen dan bijvoorbeeld op de buik. Overigens kan vitiligo op iedere locatie van het lichaam voorkomen, met name op de plaatsen waar de huid aan wrijving wordt blootgesteld, zoals de ellebogen, polsen, oksels en handen.

 

Oorzaak vitiligo

Bij vitiligo vernietigt de huid zijn eigen pigmentcellen. De oorzaak van vitiligo is al vaak onderzocht maar nog steeds onbekend. Erfelijkheid speelt in ieder geval een rol, dat blijkt uit het feit dat er bij veel mensen die bij ons komen, ook een familielid is die deze aandoening heeft. Vitiligo wordt over het algemeen beschouwd als een auto-immuunziekte. Het lichaam maakt antistoffen aan die de pigmentcellen kapot maken. Daarnaast kunnen factoren als stress, ziekte, zwangerschap en huidschade vitiligo verergeren.

 

Behandeling van vitiligo
De meeste mensen die vitiligo hebben zijn normaal gezond. Hoewel de gedepigmenteerde huid snel kan verbranden door de zon, is behandeling verder niet noodzakelijk. Toch geven veel patiënten aan een behandeling te wensen omdat vitiligo veel invloed kan hebben op de kwaliteit van leven, zowel sociaal als psychisch.
Behandeling is vaak moeilijk en moeizaam. Garantie op succes is er niet maar verbetering is na verloop van tijd mogelijk. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals corticosteroïdencrèmes, bestraling met UV-B of huidtransplantatie. Bij een ernstig uitgebreide vitiligo kan er ook voor gekozen worden om het resterende pigment te bleken. In dat geval wordt er behandeld in een ziekenhuis.
Bij Huidkliniek Amsterdam Zuid kunnen mensen met vitiligo terecht voor camouflagetherapie. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met u een camouflagekleur uit die precies met uw natuurlijke huidskleur overeenkomt. De camouflagecrème is water-en veegvast en gebruikt u om de huidkleurverschillen tijdelijk te verbergen. De huidtherapeut geeft alle benodigde adviezen en instructies. Het is uiteindelijk de bedoeling dat u thuis precies weet hoe u de camouflagecrème op een natuurlijke manier aanbrengt en dat het gebruik van het product u meer zelfvertrouwen geeft op de momenten dat u dat wenst.
Tevens kan een zelfbruinende crème het contrast tussen de witte vlekken en de normale huidskleur wat minder opvallend maken. Verder kunt u bij ons terecht voor goede zonbeschermingsproducten.
Bel voor meer informatie of een afspraak: 
085 007 0708
POLAROID_VITILIGO

“De huidtherapeut werkt aan zichtbaar resultaat, een stralende huid ligt binnen handbereik.”

GMA_HUID_DIONNE_TOT
Huid_Footer-5
Huid_Footer-5