fbpx

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten (ook wel verrucae , seborroïsche wratten genoemd) zijn goedaardige huidtumoren die ontstaan door te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. We zien ze meestal bij blanke mensen en ouderen. De ouderdomswratten verschijnen ongeveer vanaf onze 40ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal.

Kenmerken van ouderdomswratten

De voorkeurslocaties van ouderdomswratten zijn in het gezicht rond de slapen, de romp en de handruggen. Kenmerkend aan deze wratten is dat ze meestal duidelijk begrensd zijn, ovaal tot rond van vorm, ‘ruw’ aanvoelen en bovenop de huid liggen. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart.
Ouderdomswratten zijn goed te herkennen voor de huidtherapeut. Huidtherapeuten zijn getraind om goedaardige huidtumoren te kunnen onderscheiden van eventuele kwaadaardige tumoren. Als er twijfel is over de diagnose zal zij u doorverwijzen naar uw huisarts.

Dermatosis Papulosa Nigra

Mensen met een donker huidtype (negroïde patiënten, huidtype 5 of 6) en Aziatische mensen kunnen ook een variant van ouderdomswratten krijgen, de zogenaamde Dermatosis Papulosa Nigra. Hierbij zien we meerdere bruinzwarte bultjes of vlekjes in het gezicht.

Behandeling van ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn zeer succesvol te behandelen door middel van cryotherapie (behandelen met vloeibare stikstof) of curretage. Bij curretage wordt met een scherp ringvormig mesje de wrat heel nauwkeurig afgeschraapt. Na de behandeling blijft een licht schaafwondje over (onder het pleistertje). Dit herstel binnen enkele dagen.
Mensen met een donker huidtype hebben meer risico op post-inflammatoire hyperpigmentatie, d.w.z. een pigmentverschuiving door huidschade. Dermatosis Papulosa Nigra behandelen we daarom met elektrocoagulatie. Elektrocoagulatie kan zeer oppervlakkig uitgevoerd worden, door middel van stroom en een klein naaldje worden de huiddeeltjes verweekt en verschrompeld. Na enkele dagen vallen de korstjes af.

Oorzaak van ouderdomswratten

Het woord ‘wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is van het ontstaan van ouderdomswratten maar dat is niet zo. Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Bij mensen die veel in de zon komen ontstaan ouderdomswratten eerder dan bij mensen die voorzichtig zijn met blootstelling aan zonlicht. Verder speelt erfelijkheid een rol.

Lees hier meer over de behandeling van ouderdomswratten:

Bel voor meer informatie of een afspraak: 085 007 0708
Bel voor meer informatie of een afspraak: 
085 007 0708
POLAROID2NW_ouderdomswratten

“De huid is het grootste orgaan en vraagt om liefdevolle verzorging en aandacht.” 

GMA_HUID_JOLIJN_TOT
Huid_Footer-5
Huid_Footer-5