Leven na borstkanker?!

Een leven na borstkanker is er zeker maar dat is niet wat je je direct kunt bedenken als de diagnose wordt gesteld. Dan stort je wereld in. Een lange periode van behandelen volgt. Een slechte film waarin je terecht bent gekomen. En als je “schoon” wordt verklaard na de intense medische periode dan durf je nog niet echt heel blij te zijn. Het kost nog even tijd om te beseffen dat er weer een leuk leven kan zijn na deze nare periode.

Je hoort mensen om je heen clichématige dingen tegen je zeggen. Goed bedoeld allemaal. En natuurlijk ben je uiteindelijk hartstikke blij dat je genezen bent verklaard. Maar jij weet ook welke sporen de ziekte heeft nagelaten. En wat dat nog dagelijks met je doet. Misschien beperkt het je toch nog vaak in je doen en laten of geeft het hinderlijke pijnklachten. Maar die klachten hoef je niet altijd voor lief te nemen.

Het is deze maand borstkankermaand. Een verschrikkelijke ziekte die voornamelijk vrouwen treft. Borstkanker is onder vrouwen zelfs de meest voorkomende vorm van kanker. Bijna iedereen kent 1 of meer personen in de (directe) omgeving die borstkanker heeft of heeft gehad. Jaarlijks worden dan ook 14.500 mensen door deze ziekte getroffen. Dat zijn 1 op de 7 vrouwen en ongeveer 135 mannen in ons land.

Door als Huidkliniek de Pink Ribbon actie te steunen, kunnen wij er alleen indirect voor zorgen dat dit aantal daalt en dat er een nog betere kans op genezing komt.

Ik weet zeker dat ik namens alle huidtherapeuten in Nederland spreek wanneer ik zeg dat wij ontzettend dankbaar zijn dat we na de genezen verklaring van borstkanker kunnen en mogen bijdragen in het verzachten van de lichamelijke en geestelijke “pijn” die meestal rest. Dat kunnen we doen middels een aantal behandelingen, naar gelang de behoefte: Littentekentherapie, Manuele Lymfedrainage (MLD), het aanbrengen van een Tepelhoftatoeage en adviezen aangaande badkleding/ondergoed in de vorm van onze samenwerking met Marilinge.

Littekentherapie
Een litteken herinnert je niet alleen aan je operatie. Het kan ook pijnklachten geven of je beperkingen in je bewegingen. In dat geval heb je baat bij littekentherapie. Een litteken kan verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Met speciale technieken kan de huidtherapeut de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Je zult hierdoor niet alleen makkelijker bewegen maar het uiterlijk van die ‘ontsierende streep weefsel’ zal ook verbeteren. Het beste resultaat behaal je wanneer de speciale massagetechniek vaak wordt herhaald eventueel in combinatie met lymftaping.

Tepelhoftatoeage
Die borstreconstructie doet je weer vrouw voelen, alleen er mist nog iets. ’s Ochtens als je na het douchen voor de spiegel staat, raakt het je. Je borst is niet compleet. Qua vorm is hij prachtig en heel natuurlijk maar het ontbreken van je tepel herinnert je toch iedere keer weer aan die amputatie. Met medische pigmentatie, een vorm van permanente make-up, kan een tepelhof gereconstrueerd worden. Door gebruik te maken van 3D-technieken en licht en schaduw goed te verwerken in de tatoeage, is de aangebrachte tepel prachtig om te zien en geeft dit weer een gevoel dat het compleet is.

Manuele Lymfedrainage (MLD)
Wellicht zijn de lymfklieren in je oksel tijdens de operatie allemaal of voor een deel verwijderd. Of ben je in dat gebied bestraald. Dan is de kans op oedeemvorming aanwezig. Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem dat schadelijke deeltjes en afvalstoffen vernietigt. Dit proces is na de operatie of bestraling beschadigd, waardoor de arm dikker kan worden en zwaar en vermoeid aanvoelt. Ook een strak en gespannen gevoel rondom je pols, vingers en elleboog komt veelvuldig voor en kan zelfs pijn veroorzaken. Een behandeling is in dat geval noodzakelijk om erger te voorkomen. De vochtafvoer wordt met behulp van een speciale manuele drainage gestimuleerd. Een zwachtel of therapeutische elastische kous zorgt ervoor dat het resultaat van de behandeling behouden blijft. Lymfoedeem kan ook in de borstkas, het schoudergebied en op en rond het litteken voorkomen. Soms werken we daarom daarnaast met Lymftaping

Marilinge
Marilinge is een speciaalzaak in Amsterdam voor borstprotheses, aangepaste lingerie, badkleding en ondermode. Zij zijn er voor vrouwen die zijn geconfronteerd met borstkanker en een operatie hebben ondergaan. www.marilinge.nl

Oh ja,.. en mocht je meer willen weten over borstkanker, of ook graag een steentje willen bijdragen om deze ziekte uit te bannen, ga dan naar pinkribbon.nl
Doneer voor onderzoek of koop een armbandje.