Young woman receiving epilation laser treatmentIPL (Intense Pulsed Light) ontharen is een manier van ontharen waarbij een ´flitslamp´ (xenonlamp) meerdere lichtpulsen achter elkaar geeft met verschillende golflengtes, er is dus sprake van een breed spectrum aan licht. Deze flitslamp produceert golflengtes tussen de 550 en 1200 nanometer. De energie wordt in een fractie van een seconde vrijgegeven waardoor het haarzakje wordt vernietigd maar het omliggende weefsel wordt ontzien.

Ontharen
IPL ontharen is geschikt voor mensen met donker haar en in sommige gevallen ook voor mensen met rood haar (als er sprake is van enig pigment in het haar).

Het behandelen van mensen met IPL behoeft een grote mate van vakkundigheid. De huidtherapeut zal tijdens een persoonlijk consult uw wens en verwachting in kaart brengen en u een passend advies geven.

Net als bij laserontharing kan bij IPL een groot gebied tegelijk worden behandeld. De behandeling kan daarnaast goed worden afgestemd op het huidtype en de huidkleur door de mogelijkheid van de verschillende golflengtes. Elke huidkleur vraagt om een andere instelling.

IPL ontharen kan niet bij lichte haarkleuren. Witte, blonde en grijze haren zijn daarom niet geschikt voor IPL- en laserontharing. De behandeling met IPL wordt ervaren als “venijnig” (voelt alsof er een kort warm schokje door de huid gaat).

Er mag niet worden onthaard met IPL wanneer er sprake is van een zongebruinde huid, net als bij laserontharing. De lichtbundel richt zich dan namelijk zowel op de gebruinde huid als op de ongewenste gepigmenteerde haren. Dat maakt dat de energie welke is bedoeld voor de haren, verloren gaat.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?
Haren kunnen alleen effectief worden behandeld (haren blijven dan voor 70/80% weg) met de ontharingsmethoden wanneer deze zich in de groeifase bevinden. Er wordt gestreeft naar een tussenpoze van ongeveer 5-6 weken (gezicht) tot 10 (lichaam) weken. Tijdens de groeifase kunnen de haren effectief behandeld worden omdat alleen dan de haren genoeg pigment bevatten. De huidtherapeut kan aan de buitenkant van de huid uiteraard niet zien of de haren in die fase zijn tijdens de behandeling. Wel zal tijdens het gehele proces dat het ontharen beslaat, een heel groot deel van de haren in die fase verkeren (om beurten) en dus effectief “getroffen” worden door het IPL. U kunt er van uitgaan dat u minimaal 6-8 behandelingen nodig heeft.

Resultaten
Bij de ontharingsmethoden kunt u er van uitgaan dat er een reductie van de hoeveelheid haar wordt gerealiseerd van gemiddeld zo’n 75 procent. Donshaar blijft altijd een beetje achter. Bij donker haar en een lichte huidskleur wordt normaal gesproken het beste resultaat behaald. Het resultaat is een vrijwel glad huidoppervlak. Er is een kans aanwezig dat er opnieuw haar gaat groeien. Dat heeft te maken met het biologische proces (hormonen) en met het gegeven dat het lichaam ook weefsel kan herstellen. Er kunnen dus nieuwe haarfollikels tot actie over gaan. Echter de hoeveelheid nieuw haar zal altijd zeer acceptabel zijn en veel minder dan voorheen. Onderhoudsbehandelingen (eens per jaar?) moet u echter wel incalculeren.

Contact
Overweegt u een behandeling voor het ontharen van uw gezicht, armen, benen, bikinilijn, oksels etc neemt u dan contact op met onze kliniek (tel. 085 007 0708). Wij kunnen u met onze jarenlange ervaring adviseren over wat u het beste kunt doen. De prijzen van het ontharen worden u verteld tijdens het consult, deze zijn afhankelijk van het te behandelen gebied en de grootte daarvan.