Help, mijn huid heeft vakantiestress! 

Je hebt heerlijke vakantieweken gehad. Ze liggen al even achter je maar je voelt je lekker uitgerust en weer helemaal in balans.Maar helaas. Een lekkere vakantie betekent niet vanzelfsprekend dat je ook thuiskomt met een stralend, glanzende, egale huid. Veel vrouwen hebben na hun vakantie méér pukkeltjes en vlekjes op hun huid dan door het jaar heen. Want terwijl zij zo genoten van de zon, zee, rust en een verkwikkende duik in het zwembad kreeg hun arme huid heel wat te verduren.

Te veel blootstelling aan UV-licht doet de huidcellen geen goed. Dat is natuurlijk niks nieuws. Maar wat we wel eens vergeten: zon betekent ook vaker douchen, veel zwemmen in chloorwater en smeren met vette zonnebrand- en geurende verzorgingsproducten. Dat alles bij elkaar is voor hardwerkende huidcellen echt too much. Rode vlekken, schilfers of puistjes zijn het gevolg. Ook krijgen nogal wat vrouwen last van vervelend jeukende, droge armen en benen.

Klinkt bekend? Dan wil je vast weten wat er met je huid gebeurt, terwijl jij relaxt in je strandstoel ligt?

  • De zon onderdrukt het immuunsysteem waardoor makkelijker ontstekingen kunnen ontstaan in de opperhuid. Deze veroorzaken op hun beurt weer een snellere afschilfering van huidcellen. De huid probeert namelijk op deze manier van de ontsteking af te komen. Vandaar dat de huid in de zomer vaak schilferig is.
  • Door vette zonnebrandcrème kunnen de poriën in de huid verstoppen. En dan liggen puistjes op de loer.
  • Lekker dobberen in warm zwembadwater is heerlijk, maar tast de huidvetten aan. Vooral de huid van armen en benen droogt snel uit, omdat op deze plekken maar weinig talgklieren zitten die voorkomen dat de huid uitdroogt.
  • Na het zonnen en zwemmen extra douchen? Niks aan de hand zolang je zorgt voor een milde reiniging met behoud van natuurlijke huidvetten. Maar de weelderig schuimende douchegels en geurende bodylotions in appartementen, hotelkamers of je eigen vakantiekoffer zijn een aanslag op je huid.
  • Veelvuldig gebruik van verschillende verzorgingsproductendoet de huid meer kwaad dan goed door de vele toegevoegde hulpstoffen. Irriterende hulpstoffen, zonnefilters, geur-en kleurstoffen zijn –  in combinatie met UV-licht – een belangrijke veroorzaker van zonneallergie.

Is jouw huid ook zo onrustig of droog na de vakantie?
 Dan zeggen wij van Vavin: stay calm en houd je aan de volgende simpele adviezen:

Voor de onrustige huid met vlekjes en puistjes – Beperk het aantal verzorgingsproducten zodat de huid tot rust komt. Reinig het gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een milde reinigingsmelk. Gebruik overdag een weinig vette dagcrème.

Last van een droge huid en schilfers? –  Gebruik alleen warm water onder de douche. Ja, ook zonder douchegel wordt het lichaam schoon! Het is nu belangrijk om huidvetten vast te houden en niet op te lossen met irriterende reinigingsproducten en zepen. De huidbarrière herstelt door ze te voeden. Dat kan met een olie-in water of water-in-olie emulsie – oftewel mengsel – waardoor de huid ingrediënten goed opneemt. Gebruik voor het gezicht een hydraterende emulsie. Gebruik voor het lichaam een voedende bodylotion zonder geur- en kleurstoffen en irriterende hulpstoffen.

Met vriendelijke groet,
Lavienja Schreurs-Braam