December,… Feestmaand of Eetmaand?

Gevulde speculaas, pepernoten, kerststol, marsepein, de feestdagen komen er weer aan. Alle verleidingen zijn weer prachtig uitgestald in de winkels. Hoe lekker allemaal! Knap als je daar aan voorbij kunt lopen en vanaf kunt blijven.

Want bij het zien van al dat lekkers wordt er iets getriggerd in je hersenen waardoor de suikerbehoefte wordt geactiveerd. Dat heeft te maken met het menselijk verlangen naar zoetigheid in relatie tot de pieken in je bloedsuikerspiegel. Hoe dat zit lees je in dit blog.

3 pepernoten is gelijk aan 1 suiker

Een keer zondigen kan natuurlijk geen kwaad. Maar voor je het weet heb je hier en daar al een handje pepernoten gepakt en voedt je je lichaam met suikers die gewichtstoename vermoeidheid en een slechte huid tot gevolg kunnen hebben. Althans, wanneer je regelmatig snoept. Het kan dan een gewoonte of zelfs een verslaving worden. In dat geval is het goed om afspraken met jezelf te gaan maken. Ook in de decembermaand.

Wist je dat? Dat 3 pepernoten hetzelfde effect hebben op jouw lichaam als 1 suikerklontje? Pepernoten en ander decemberlekkers zitten boordevol geraffineerde suikers en hebben verder totaal geen voedingswaarde. Ook niet de glutenvrije pepernoten die tegenwoordig te koop zijn.

Deze pepernoten worden als “heel gezond” aangeprezen, maar laat je niet bedotten! Ook deze kun je beter overslaan. Het blijven dikmakers.

Daarom word je moe van suikers

Herken je dat? Je voelt je moe en futloos en je hebt geen idee hoe dit komt. Je denkt er wellicht niet snel aan, maar geraffineerde suikers kunnen de boosdoener zijn. Deze suikers zitten niet alleen in al het lekkere snoepgoed. Ze worden ook toegevoegd aan vele dagelijkse levensmiddelen. Grote kans dat je, zonder dat je het zelf beseft, teveel geraffineerde suikers binnenkrijgt.

Na inname van deze suikers gaat de bloedsuikerspiegel pieken. Na een piek volgt een suikerdip. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer het lichaam gaat werken en hoe meer je bloedsuikerspiegel daalt en zelfs op een te laag niveau kan komen. Op dat moment zenden je hersenen uit dat je energie in de vorm van suikers nodig hebt. Als je dat oplost door opnieuw iets met suiker te eten kom je in een verslavend patroon terecht.

Dat ene pepernootje is dus riskanter dan gedacht, een suikerverslaving ligt op de loer. En naast vermoeidheid heeft dat ook uitwerking op de huid

Bij teveel suikerinname treedt er glycatie op, waardoor de huid haar stevigheid en zelfs haar kleur verliest. De huid oogt dan minder fris.

Pas op voor lightproducten

Geraffineerder suikers, ook wel snelle koolhydraten genoemd komen onder andere voor in bewerkte granen, suiker, honing, chocolade, diverse zoetstoffen, pasta, witbrood, pizza, cake en koekjes, witte rijst enzovoort.

De voedingsindustrie heeft daar iets op bedacht. Suikers worden vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Deze producten worden op de markt gebracht bijvoorbeeld als ‘gezonde’ lightproducten. Maar pas op! Deze producten houden een eventuele suikerverslaving juist in stand, aldus Ori Hofmekler, voormalig hoofdredacteur van een Amerikaans tijdschrift over gezondheid en auteur in een van zijn boeken.

De vervangende suiker brengt je hele stofwisseling in de war.

Zo voorkom je suikerverslaving

Hoe voorkom je dat je een “sugar addict” wordt? Neem de regie over je gedachten; verander je mindset. Spreek met jezelf af dat je alleen op 5 december, 

eerste kerstdag en oudejaarsdag zondigt met speculaas of oliebollen of die schandelijk lekker kersttoetjes. Neem een kleine portie. Dan eet je gezellig mee en kun je toch genieten! Heb je een moeilijk moment? Beeld jezelf bijvoorbeeld in dat velen met hun handen in een bakje pepernoten graaien of dat je na de feestdagen moe en fitloos het nieuwe jaar begint. Dat helpt mogelijk al om te minderen of om de zoetigheid te laten staan. 

Begin vandaag! Immers, alle goede voornemens vragen om een goede voorbereiding. En waarom wachten op 1 januari? Wees lief voor jezelf en kies het beste voor jezelf.

Zo eet je wel gezond

Wat is wel gezond? Hofmekler legt uit dat het er echt om gaat je lichaam de juiste brandstof te geven. Wanneer je het lichaam gaat voeden met de juiste gezonde en pure voedingstoffen en kiest voor ‘goede’ koolhydraten zal die enorme trek in zoetigheid echt verdwijnen.

Mijn advies: Begin met een goed ontbijt wat kan bestaan uit: havermout, muesli, omelet met groenten, smoothie van groenten met fruit, volkorenbrood, rosbief of kaas. Je krijgt dan een voldaan gevoel en bent uren vrij van een hongergevoel en je hebt energie. Tussendoor maaltijden kunnen bestaan uit rijtwafels, crackers, avocado, rauwkost, salades, of gewoon een boterham met kaas. Je houdt de bloedsuikerspiegel constant en de behoefte aan zoet laag. Vermijd suikerhoudende dranken. Dus ook geen light dranken. In de avond kun je vlees of vis nuttigen met groente of volkorenproducten.

Er zijn heel veel lekkere dingen die je met plezier kunt eten in de december feestmaand. Zo wordt het toch nog een heerlijke eetmaand. 

En als je de suikerbehoefte overwint en dat zelfs in de komende periode, dan geef je jezelf een mooi cadeau: fit en energiek het nieuwe jaar in!

Ik wens je fijne feestdagen toe en een gezond en energiek 2018!

En wil je meer informatie? Vraag gerust om advies.

Hartelijke groeten Patty Wakker

mailto:pattywakker@planet.nl

www.facebook.com/slimenfitwakker

De 7 (HUID) zonden

Zondigen doen we allemaal weleens. Zelfs als het onze huid geen goed doet. Wanneer we structureel zondigen én het is schadelijk voor de huid, dan noemen wij het huidzonden. Het meest voorkomende, zichtbare gevolg daarvan is huidveroudering. En dat wil uiteindelijk toch niemand? Soms maken we ons dan ook schuldig aan zondigen, zonder te weten dat het ook een huidzonde is.

De meest voorkomende en herkenbare huidzonden zet ik hier voor je op een rij. Grote kans dat je er minimaal één herkent. Weet dat elke dag een bewust moment en aanpassing van gewoonten al veel leed voor je huid voorkomt. Daarom geef ik je bij elke huidzonde ook een huidadvies.

Het plooienrokje

Zo wordt een “rokersmond” ook wel genoemd. Rokers krijgen sneller diepere rimpels. Vooral bij vrouwen is dat met name zichtbaar rond de mond. 

Dat roken een huidzonde is kan niets nieuws meer zijn.

Toch weet men vaak niet wát roken preciés met de huid doet. De rimpels ontstaan als gevolg van het afbreken van collageen en elastine. De twee steunweefsels welke de huid stevigheid geven.

Daarnaast verminderd de doorbloeding, waardoor de huid er grauw uit gaat zien. Bovendien wordt de laag dode huidcellen dikker, wat ook een vaal en grauw aanzicht geeft. Onder de ogen, waar de huid dunner is,  kan de huid donkerder kleuren. Wat een vermoeide of blik geeft.

Mijn advies: Een open deur. Tegen de gevolgen van roken is maar 1 (huid)oplossing. En dat is stoppen.

Even bijbruinen

Meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon per dag is al een aanslag op je huid. Zelfs 80% tot 90% van de versnelde huidveroudering is toe te wijzen aan blootstelling aan UV-licht zonder bescherming.

Zelfs op bewolkte dagen komt een groot deel van de UV-straling door het wolkendek heen en kan door de huid worden opgenomen.

Het gaat dus niet alleen om zonnebaden maar om het buiten zijn. (wandelen, fietsen, winkelen….etc). Een zonbeschermingsproduct is de beste remedie tegen vroegtijdige veroudering van de huid.

Mijn advies: Gebruik altijd (ja ook ’s winters!) een anti-zonnebrandcrème ‘S zomers een hogere factor dan ‘s winters. Tijdens de wintermaanden kan een verzorgende crème soms al voldoende zijn. Tijdens de zomermaanden zeker niet.

Lekker laat naar bed

Slecht of tekort slapen veroorzaakt een verhoging van cortisol in het bloed. Dit hormoon komt ook vrij als je gestrest bent. Het wordt daarom stresshormoon genoemd. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Zo vermindert het de productie van hyaluronzuur, een belangrijke bouwsteen, waardoor de huid droger wordt. Bovendien beschadigt het de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast wordt het collageen in de huid stugger en kan een teveel aan collageen er zelfs voor zorgen dat er collageen wordt afgebroken. Daarbij vermindert weinig slaap de aanmaak van melatonine. Wat je juist hard nodig hebt om de aanmaak van nieuwe collageen te stimuleren.  Het negatieve effect op termijn is versnelde huidveroudering.

Mijn advies: Als het mogelijk is slaap dan 8 uur. Af en toe een schoonheidsslaapje extra tussendoor kan ook uitkomst bieden. (Nu weet je ook waar die naam vandaan komt) Kun je slecht in slaap komen? Probeer eens ademhalingsoefeningen. Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij een mediatie.

Nog eentje dan,…

We drinken bijna allemaal weleens alcohol. Niets mis mee. Maar bedenk ook dat het een echte huidzonde is.

Door alcohol neemt het aantal antioxidanten in het lichaam en dus ook in de huid af. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen (slechte stoffen) van buitenaf. (Denk aan UV-straling) Bij een tekort aan antioxidanten wordt een bepaald proces in onze cellen of weefsels verstoord (oxidatie of oxideren). Hierdoor kunnen onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen ontstaan. Na het nuttigen van één glas alcohol neemt de kracht van deze “beschermers” al af.

Mijn advies: Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines (A.C.D.E), co-enzym Q10, flavonoïden en carotenoïden (lycopeen, bètacaroteen, luteine). Deze komen voor in voeding en huidverzorgingsproducten. Eet om te beginnen gezond. En laat je adviseren over je huidverzorgingsproducten. Ze bevatten lang niet allemaal voldoende antioxidanten om werkzaam te zijn.

Druk, druk, druk,…

‘Hoe gaat het met je?’ Vroeger antwoordde je dan “Goed”.  Tegenwoordig zeggen we “Druk”.

Stress hoeft niet ongezond te zijn. (Lees mijn verhuisblogs) Maar langdurige stress is dat zeker wel. Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stress gerelateerde klachten. Waaronder huidklachten. Hoewel veel mensen vaak niet eens beseffen dat de huidklachten die zij hebben gerelateerd kunnen zijn aan stress. Wat gebeurt er? Het lichaam maakt net als bij te weinig slaap, cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat alle energie die in het lichaam is opgeslagen, beschikbaar komt om snel te kunnen presteren of handelen. Voor een zeer korte periode kan dat hartstikke functioneel zijn. Maar wanneer de aanmaak van cortisol te lang duurt, ontstaan er allerlei klachten die effect hebben op de huid. Zoals een verstoorde hormoonbalans, verstoorde vetstofwisseling, extreme vermoeidheid. Gevolg: puistjes, een droge doffe huid, eczeem, psoriasis uitbraak, overbeharing en nog veel meer. Chronische stress zorgt voor huidveroudering (zie ook slaaptekort) Niet alleen door afbraak van collageen. Stress zorgt ook voor meer vrije radicalen (die komen niet alleen van buiten, die zijn ook aanwezig in je lichaam) Hierdoor vindt een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal plaats, zodat de cel eerder stopt met delen en we verouderen.

Mijn advies: Ga na of het mogelijk is meer tijd voor jezelf te nemen. Laat een keer je telefoon thuis of zet hem ‘stil’. Onderneem iets leuks en vergeet even de waan van de dag. (Toevallig hoorde ik laatst dat geitenyoga helemaal hot is)

Lekker smikkelen

Wat kan een zak snoep, dat lekkere koekje of een reep chocolade soms toch lekker zijn. Zeker gedurende de wintermaanden met alle feestdagen in het verschiet zijn er weer voldoende verleidingen. 

Helaas zitten ze ook bomvol “snelle” suikers. Die hechten zich aan het collageen en elastine in de huid. Er treedt “versuikering” op en het weefsel verhard. We noemen dit glycatie. 

Glycatie ontstaat zodra suikermoleculen (wanneer ze via de darmen zijn opgenomen in ons bloed) zich gaan hechten aan de proteïnen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Hierdoor worden ‘versuikerde proteïnen’ oftewel Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) gevormd. Het resultaat hiervan is het verharden, vervormen, verkleuren en beschadigen van deze proteïnen (Cerami et al., 1987; Paul & Bailey, 1996). Het proces van huidveroudering versneld hierdoor.

En hoe zat dan met puistjes? Als de suikerspiegel in ons bloed verhoogd raakt, worden er meer androgenen aangemaakt, waardoor de talgproductie verhoogd. En dat veroorzaakt weer puistjes.

Mijn advies: Weet wat je eet. Bewustwording kan soms al helpen door eens 2 weken lang precies op te schrijven wat je eet en drinkt. En dat is soms veel meer suiker dan je zelf in de gaten hebt. Of veel tekort vitaminen.

Naar buiten!

Dat kan toch geen zonde zijn?
Wanneer je in een gebied woont waar sprake is van luchtvervuiling, in de vorm van fijnstof, denkt je huid daar toch heel anders over.

Mijn advies: je huid extra beschermen met een serum waar antioxidanten aan toegevoegd zijn. Gebruik dit product naast je gewone huidverzorging en breng het aan onder de verzorgende/hydraterende dagcrème. Vervuiling kan wanneer de weerstand minder is en er al huidproblemen zijn, de huid nog gevoeliger maken.

Herken je een van deze huidzonden bij jezelf? In onze kliniek geven we je graag een persoonlijk advies. Maak bijvoorbeeld een afspraak met bij Britta, onze voedingsdeskundige, of Jolijn, specialist huidveroudering.

 

 

In de overgang? Gun de huid wat extra vet!

Vet? Ik hoor je denken dat je daar misschien juist van af wilt, een vette glimmende huid.

Nou die overgang maakt dat je huid juist vraagt om vet, wees lief voor je huid en verzorg haar goed, een gezonde huid laat je stralen en dat kun je in de overgang goed gebruiken!

Veroudering van de huid begint zichtbaar te worden rond de dertig en beleeft een piek tijdens de overgangsjaren. De huid verliest veerkracht, soepelheid en stevigheid. Dit heeft alles te maken met de vernietigende afbraak van bindweefsel, dat is opgebouwd uit stevige collageenvezels en soepele elastinevezels.

In de overgang neemt de voorraad collageen met maar liefst dertig procent af, blijkt uit onderzoek. De fibroblasten die collageen- en elastinevezels vormen, worden met het kimmen der jaren minder actief. Niet alleen de hoeveelheid vezels loopt daardoor terug, ook de kwaliteit ervan. Bovendien worden enzymen actief die de collageen-en elastinevezels gaan afbreken.

Verlies van bindweefselvezels betekent ook dat opgeslagen vet in de onderste huidlaag minder goed wordt ondersteund. Daardoor krijgt de zwaartekracht – sorry dames – vrij spel. Vrouwen klagen over ingevallen wangen en wallen. En of dat nog niet genoeg is, zijn er ook ineens allemaal kleine adertjes zichtbaar in het gezicht, met name op neus en wangen. Dat komt weer omdat bloedvaten in de huid minder goed samentrekken door de verminderde elasticiteit.

Die adertjes zie je ook beter, omdat de huid bij vrouwen op leeftijd dunner wordt. In de bovenste huidlaag vernieuwen huidcellen minder snel. Rond het twintigste levensjaar wisselt de bovenste huidlaag nog vrolijk elke vier weken. Vanaf de vijftig is het zwoegen en kost dit de huidcellen bijna twee keer zoveel tijd. Omdat zich ook minder huidvetten vormen, verzwakt de huidbarrière en  houdt de huid minder goed water vast. Bovendien vermindert de talgvorming. Met als gevolg een droge, doffe huid waar schadelijke indringers makkelijker doorheen dringen.

Net zoals bij acne, zijn geslachtshormonen de grote boosdoener van al deze overgangsellende. In de puberteit stijgen de spiegels van geslachtshormonen. Door een overdosis testosteron draaien talgklieren overuren, vandaar die puistjes. Maar er gebeuren ook goeie dingen in deze tienerjaren. Een hoge oestrogeenspiegel stimuleert de aanmaak van vochtbinders, huidvetten en collageenvezels die de huid lekker stevig en vol maken. Oestrogeen heeft niet voor niets de bijnaam: mooie-huid- hormoon.

Tijdens de overgang keldert het oestrogeengehalte drastisch met alle gevolgen van dien. By the way: mensen met veel onderhuids vetweefsel genieten wat langer van de mooie effecten van oestrogeen. Want onderhuids vetweefsel blijft altijd een beetje oestrogeen en oestradiol aanmaken, tot lang na de overgang. Een klein lichtpuntje.

Maar er zijn toch ook vast allerhande crèmes, maskertjes en serums om tegen overgangskwalen op te smeren? Ja en nee! Tegen de vernietigende kracht van de natuur is geen cosmetica opgewassen. Al zijn er wel een paar dingen die we kunnen doen.

Vroeg beginnen om huidveroudering af te remmen! Vrouwen die halverwege de dertig starten met de juiste bouwstenen, zoals vitamine C, houden de collageenvorming op peil. Is de afbraak van collageenvezels tijdens de overgang in volle gang, dan kunnen we alleen nog ons best doen om dit proces met goede ingrediënten te vertragen. Na de pensioengerechtigde leeftijd heeft dit helaas niet meer zoveel zin.

Blijf onze opperhuid beschermen!
Vanaf een bepaalde leeftijd is huidveroudering simpelweg niet meer tegen te houden. En hebben cosmetica geen invloed op wat in de dieper gelegen dermis gebeurt. Dat neemt niet weg dat die bovenste huidlaag wel degelijk blijft vragen om extra bescherming. Hoe oud we ook zijn: vetten, hydratanten en antioxidanten smeren is altijd zinvol!
Goede vetten en hydratanten ondersteunen de huidbarrière en vochtvasthoudende capaciteit van de opperhuid. Een sterke huidbarrière met voldoende vocht beschermt tegen schadelijke indringers. Ook antioxidanten blijven trouwe dienaars van de huid op leeftijd, want vrije radicalen zijn er altijd en overal.

Geef de huid wat extra vet!
Met wat extra vet en vocht zien we er een stuk beter uit. Door het smeren van hydratanten zwelt de huid een klein beetje op, hij wordt gladder en rimpels lijken minder diep. Het effect van hydratanten is helaas wel tijdelijk. Het vocht in de opperhuid verdampt gedurende de dag. Met vetten houd je dit verdampingsproces iets tegen. Gun de kwetsbare huid in de overgang dus gerust wat extra vet. Als bescherming van de huidbarrière én voor een verbeterd huidbeeld.

Vraag uw huidtherapeut om een goed huidadvies en een goed productadvies, wees lief voor uw huid: Love your skin!

Met vriendelijke groet,
Lavienja Schreurs-Braam 

Leven na borstkanker?!

Een leven na borstkanker is er zeker maar dat is niet wat je je direct kunt bedenken als de diagnose wordt gesteld. Dan stort je wereld in. Een lange periode van behandelen volgt. Een slechte film waarin je terecht bent gekomen. En als je “schoon” wordt verklaard na de intense medische periode dan durf je nog niet echt heel blij te zijn. Het kost nog even tijd om te beseffen dat er weer een leuk leven kan zijn na deze nare periode.

Je hoort mensen om je heen clichématige dingen tegen je zeggen. Goed bedoeld allemaal. En natuurlijk ben je uiteindelijk hartstikke blij dat je genezen bent verklaard. Maar jij weet ook welke sporen de ziekte heeft nagelaten. En wat dat nog dagelijks met je doet. Misschien beperkt het je toch nog vaak in je doen en laten of geeft het hinderlijke pijnklachten. Maar die klachten hoef je niet altijd voor lief te nemen.

Het is deze maand borstkankermaand. Een verschrikkelijke ziekte die voornamelijk vrouwen treft. Borstkanker is onder vrouwen zelfs de meest voorkomende vorm van kanker. Bijna iedereen kent 1 of meer personen in de (directe) omgeving die borstkanker heeft of heeft gehad. Jaarlijks worden dan ook 14.500 mensen door deze ziekte getroffen. Dat zijn 1 op de 7 vrouwen en ongeveer 135 mannen in ons land.

Door als Huidkliniek de Pink Ribbon actie te steunen, kunnen wij er alleen indirect voor zorgen dat dit aantal daalt en dat er een nog betere kans op genezing komt.

Ik weet zeker dat ik namens alle huidtherapeuten in Nederland spreek wanneer ik zeg dat wij ontzettend dankbaar zijn dat we na de genezen verklaring van borstkanker kunnen en mogen bijdragen in het verzachten van de lichamelijke en geestelijke “pijn” die meestal rest. Dat kunnen we doen middels een aantal behandelingen, naar gelang de behoefte: Littentekentherapie, Manuele Lymfedrainage (MLD), het aanbrengen van een Tepelhoftatoeage en adviezen aangaande badkleding/ondergoed in de vorm van onze samenwerking met Marilinge.

Littekentherapie
Een litteken herinnert je niet alleen aan je operatie. Het kan ook pijnklachten geven of je beperkingen in je bewegingen. In dat geval heb je baat bij littekentherapie. Een litteken kan verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Met speciale technieken kan de huidtherapeut de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Je zult hierdoor niet alleen makkelijker bewegen maar het uiterlijk van die ‘ontsierende streep weefsel’ zal ook verbeteren. Het beste resultaat behaal je wanneer de speciale massagetechniek vaak wordt herhaald eventueel in combinatie met lymftaping.

Tepelhoftatoeage
Die borstreconstructie doet je weer vrouw voelen, alleen er mist nog iets. ’s Ochtens als je na het douchen voor de spiegel staat, raakt het je. Je borst is niet compleet. Qua vorm is hij prachtig en heel natuurlijk maar het ontbreken van je tepel herinnert je toch iedere keer weer aan die amputatie. Met medische pigmentatie, een vorm van permanente make-up, kan een tepelhof gereconstrueerd worden. Door gebruik te maken van 3D-technieken en licht en schaduw goed te verwerken in de tatoeage, is de aangebrachte tepel prachtig om te zien en geeft dit weer een gevoel dat het compleet is.

Manuele Lymfedrainage (MLD)
Wellicht zijn de lymfklieren in je oksel tijdens de operatie allemaal of voor een deel verwijderd. Of ben je in dat gebied bestraald. Dan is de kans op oedeemvorming aanwezig. Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem dat schadelijke deeltjes en afvalstoffen vernietigt. Dit proces is na de operatie of bestraling beschadigd, waardoor de arm dikker kan worden en zwaar en vermoeid aanvoelt. Ook een strak en gespannen gevoel rondom je pols, vingers en elleboog komt veelvuldig voor en kan zelfs pijn veroorzaken. Een behandeling is in dat geval noodzakelijk om erger te voorkomen. De vochtafvoer wordt met behulp van een speciale manuele drainage gestimuleerd. Een zwachtel of therapeutische elastische kous zorgt ervoor dat het resultaat van de behandeling behouden blijft. Lymfoedeem kan ook in de borstkas, het schoudergebied en op en rond het litteken voorkomen. Soms werken we daarom daarnaast met Lymftaping

Marilinge
Marilinge is een speciaalzaak in Amsterdam voor borstprotheses, aangepaste lingerie, badkleding en ondermode. Zij zijn er voor vrouwen die zijn geconfronteerd met borstkanker en een operatie hebben ondergaan. www.marilinge.nl

Oh ja,.. en mocht je meer willen weten over borstkanker, of ook graag een steentje willen bijdragen om deze ziekte uit te bannen, ga dan naar pinkribbon.nl
Doneer voor onderzoek of koop een armbandje.

Help, mijn huid heeft vakantiestress! 

Je hebt heerlijke vakantieweken gehad. Ze liggen al even achter je maar je voelt je lekker uitgerust en weer helemaal in balans.Maar helaas. Een lekkere vakantie betekent niet vanzelfsprekend dat je ook thuiskomt met een stralend, glanzende, egale huid. Veel vrouwen hebben na hun vakantie méér pukkeltjes en vlekjes op hun huid dan door het jaar heen. Want terwijl zij zo genoten van de zon, zee, rust en een verkwikkende duik in het zwembad kreeg hun arme huid heel wat te verduren.

Te veel blootstelling aan UV-licht doet de huidcellen geen goed. Dat is natuurlijk niks nieuws. Maar wat we wel eens vergeten: zon betekent ook vaker douchen, veel zwemmen in chloorwater en smeren met vette zonnebrand- en geurende verzorgingsproducten. Dat alles bij elkaar is voor hardwerkende huidcellen echt too much. Rode vlekken, schilfers of puistjes zijn het gevolg. Ook krijgen nogal wat vrouwen last van vervelend jeukende, droge armen en benen.

Klinkt bekend? Dan wil je vast weten wat er met je huid gebeurt, terwijl jij relaxt in je strandstoel ligt?

  • De zon onderdrukt het immuunsysteem waardoor makkelijker ontstekingen kunnen ontstaan in de opperhuid. Deze veroorzaken op hun beurt weer een snellere afschilfering van huidcellen. De huid probeert namelijk op deze manier van de ontsteking af te komen. Vandaar dat de huid in de zomer vaak schilferig is.
  • Door vette zonnebrandcrème kunnen de poriën in de huid verstoppen. En dan liggen puistjes op de loer.
  • Lekker dobberen in warm zwembadwater is heerlijk, maar tast de huidvetten aan. Vooral de huid van armen en benen droogt snel uit, omdat op deze plekken maar weinig talgklieren zitten die voorkomen dat de huid uitdroogt.
  • Na het zonnen en zwemmen extra douchen? Niks aan de hand zolang je zorgt voor een milde reiniging met behoud van natuurlijke huidvetten. Maar de weelderig schuimende douchegels en geurende bodylotions in appartementen, hotelkamers of je eigen vakantiekoffer zijn een aanslag op je huid.
  • Veelvuldig gebruik van verschillende verzorgingsproductendoet de huid meer kwaad dan goed door de vele toegevoegde hulpstoffen. Irriterende hulpstoffen, zonnefilters, geur-en kleurstoffen zijn –  in combinatie met UV-licht – een belangrijke veroorzaker van zonneallergie.

Is jouw huid ook zo onrustig of droog na de vakantie?
 Dan zeggen wij van Vavin: stay calm en houd je aan de volgende simpele adviezen:

Voor de onrustige huid met vlekjes en puistjes – Beperk het aantal verzorgingsproducten zodat de huid tot rust komt. Reinig het gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een milde reinigingsmelk. Gebruik overdag een weinig vette dagcrème.

Last van een droge huid en schilfers? –  Gebruik alleen warm water onder de douche. Ja, ook zonder douchegel wordt het lichaam schoon! Het is nu belangrijk om huidvetten vast te houden en niet op te lossen met irriterende reinigingsproducten en zepen. De huidbarrière herstelt door ze te voeden. Dat kan met een olie-in water of water-in-olie emulsie – oftewel mengsel – waardoor de huid ingrediënten goed opneemt. Gebruik voor het gezicht een hydraterende emulsie. Gebruik voor het lichaam een voedende bodylotion zonder geur- en kleurstoffen en irriterende hulpstoffen.

Met vriendelijke groet,
Lavienja Schreurs-Braam

Ik ben Marjolein Leenarts, medisch specialist in huidziekten, oftewel dermatoloog. Ik werk in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum in Beverwijk. Als dermatoloog word ik regelmatig om advies gevraagd over simpele huidproblemen zoals een droge gevoelige huid bij eczeem, jeuk bij waterpokken of de rode huid bij luieruitslag. Ik heb mijn kennis en de dermatologische wetenschap gebruikt voor de ontwikkeling van een productlijn die de oplossing biedt voor allerlei huidproblemen. Al mijn producten zijn erkend met het Huid Allergie Keurmerk, een initiatief van het Huidfonds. Naast het aanbieden van producten vind ik het erg belangrijk om de juiste informatie over de huid te verspreiden, er wordt namelijk erg veel onzin verteld. Vandaar dat ik graag blogs aanlever voor de huidklinieken van Dionne Linskens! Meer informatie vind je op mijn website, www.drleenarts.com

Wat kan je je vereerd voelen! Dionne Linskens, eigenaar/directeur van Huidkliniek Amsterdam Zuid heeft mij gevraagd als gast blogger voor de nieuwe website van haar organisatie. Regelmatig gaat u mij dus tegenkomen met adviezen en informatie betreffende mijn vakgebied dat goed aansluit bij dat van Dionne Linskens.

Ik ben Patty Wakker, eigenaar van Slim & Fit Wakker. Ik ben voedingscoach en personal trainer. Slim staat voor afvallen op een prettige manier: niet minder maar beter eten en zeker volop genieten. Fit staat voor meer energie door sport coaching in combinatie met voedingsadvies. Wakker staat voor Persoonlijke begeleiding in styling en uiterlijke verzorging. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt!

Veel mensen zijn op zoek naar hulp bij een gezonder leven en zien door alle informatie in de media en op internet door de bomen het bos niet meer of hebben geen tijd om alles te lezen. Sommige mensen willen “gewoon” afvallen en dan ben je bij mij aan het goede adres. Andere cliënten komen bij mij met allerlei vragen. Wat moet je eten om een mooie huid te krijgen en houden? Wat is slecht voor je huid en waarvan krijg je een mooiere gloed in je huid?

Voeding
Ik raad iedereen aan om in de eerste plaats “schoon” te eten. Dat wil zeggen dat je zelf verse groentes, vlees, kip, vis etc. haalt en kruiden gebruikt voor de smaak, zo weinig mogelijk zout en natuurlijk geen zakjes en potjes om de boel op te leuken. Gebruik goede vetten zoals koolzaadolie om in te bakken en koop olijfolie voor salades en koude bereiding. Het geheim van goede voedingstoffen voor je huid: avocado’s!

Drinken
Hydrateren, hydrateren, hydrateren is het sleutelwoord. Je moet water drinken, zo’n 2 liter per dag. Wijn en andere alcoholische drankjes, zijn niet goed voor je huid. Het droogt je huid uit. Je huid gaat eruit zien als een gedroogd stuk fruit, de kleur van je huid wordt vaal en als je vaak alcohol drinkt, krijg je ook sneller rimpels.

Voeding en huidproblemen
Ik begeleid ook cliënten die acné of andere vervelende huidproblemen hebben. De meeste mensen weten niet dat door verkeerde voeding huidproblemen kunt krijgen of dat deze kunnen verergeren. Men neigt al snel naar een uitdrogend middel om een puist te bestrijden of koopt een crème voor uitslag op de huid. Weet wat je smeert, laat je goed informeren door de huidtherapeut en weet wat je eet, vraag mij om advies. De huid is de spiegel van de ziel. De huid laat zien hoe je je voedt en hoe je je voelt. Wat je “erin stopt, komt er ook weer uit”. Het voornaamste probleem is vaak de suikerinname en het niet schoon genoeg eten. Ik zal deze onderwerpen aan de orde laten komen in mijn toekomstige blogs op de website van de Huidkliniek.

Wil jij een persoonlijk advies van Patty? Klik dan op deze link…….

Dr. Lavienja Schreurs-Braam studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en vervolgde haar opleiding met een promotieonderzoek naar de effecten van vitamine K bij de afdeling biochemie van de Universiteit Maastricht.  Via haar promotieonderzoek kwam ze terecht bij de huid. Een fascinerend orgaan vind ze, mede ook omdat ze zelf vroeger last had van huidproblemen. Na haar promotie werkt ze bij het researchbedrijf VitaK van de Universiteit Maastricht en bij voedingsconcern Danone in Parijs. Woonachtig in de buurt van Rue Vavin ontstaan bij Lavienja, geïnspireerd door de dynamiek in de krachtige Franse hoofdstad, de eerste ideeën voor een eigen cosmeticamerk. Terug in Nederland zet ze haar ideeën, samen met cosmetoloog Patrick Gonry, om in een complete productlijn: Vavin. Met haar wetenschappelijke achtergrond besteedt Lavienja aandacht aan elk ingrediënt dat ze in haar producten verwerkt. Belangrijke focus bij Vavin is educatie. Lavienja is van mening dat elke huidtherapeut moet beschikken over gedegen kennis van de huid en cosmetica-ingrediënten. Om deze reden organiseert Lavienja samen met Patrick Gonry kennismodules over de huid voor huidtherapeuten en schoonheidspecialisten. Dionne Linskens heeft de modules gevolgd. Voor de verschillende beroepsverenigingen verzorgt zij deze modules. En tevens schrijft ze maandelijks in haar nieuwsbrieven over actuele onderwerpen uit het vakgebied. Lavienja schrijft nu ook regelmatig een blog voor Huidkliniek Amsterdam Zuid.

(verhuis)stress deel 2

In het blog ‘Al het goede van (verhuis)stress’ heb ik u een kijkje gegeven in mijn bruisende zakelijke leven van dit moment. Moraal van het verhaal; stress kan ook heel gezond zijn.
Ik besef nu echter dat jullie razend benieuwd zijn naar wat er verder allemaal is gebeurd de laatste weken. Dus hier is hij dan. (Verhuis)Stress deel 2. Een kijkje achter de schermen van onze kliniek.

Afgelopen maandag 4 september was het eindelijk zover! De eerste werkdag in onze nieuwe medische kliniek aan de Zwaansvliet 5 in Buitenveldert was een feit.
En dat had nog heel anders kunnen lopen,…

Over stress gesproken, …
Mijn stresslevel liep op het laatste moment toch nog een paar keer hoog op. En dat kwam niet doordat ik alle to-do-acties zo vanuit mijn hoofd op gele plakbriefjes had gekrabbeld en deze vervolgens overal zag liggen. Van mijn nachtkastje tot het dashboard van mijn auto. (herkent u dit?) Nee, die gaven mij juist houvast en hielden mij scherp. Want ik vreesde het meest voor zaken als miscommunicatie met de uitvoerder, of vergunningen die niet tijdig werden goedgekeurd. Dat verliep uiteindelijk allemaal vlekkeloos.
Het ging mis bij de zaken die je als eerste goed geregeld denkt te hebben en waar je niet meer zo scherp op bent.
Want verhuizen van 10m2 naar 60m2 betekent niet alleen meer ruimte en meer capaciteit. Het betekent ook dat de ruimte gevuld moet worden met nieuwe apparatuur en kantoormeubels. U raad het al,… vlak voor onze eerste werkdag kregen wij te horen dat de bureau’s veel later werden geleverd in verband met de vakantieperiode van de fabriek. Blijkbaar kwam niemand op het grandioze idee om ons in maart al te vertellen dat In Italie alles plat ligt tijdens de vakantieperiode en dat dit de levering nog weleens zou kunnen vertragen.
Ik zal u een verslag van onze reactie daarop en de onderhandelingen die daaruit volgde besparen. Het eindresultaat is dat we op het laatste nippertje over ‘leenbureaus’ konden beschikken zolang onze bestelling nog niet gereed is. Gelukkig waren de nieuwe behandelbanken wel op tijd geleverd! Wat zult u zich comfortabel voelen in onze kliniek. Want dat is voor ons het belangrijkste. Dat wij in alles kunnen bijdragen aan uw gevoel van veiligheid en comfort. Zodat wij u het vertrouwen kunnen geven dat uw huid bij ons in goede handen is.

Bubbels
Terugkijkend zijn we supertrots wat wij in korte tijd hebben gerealiseerd. Van een casco ruimte kijk ik nu, terwijl ik dit schrijf, om mij heen naar een volledig geoutilleerde kliniek. En denk ik, “ Wauw! Hier zitten we dan. Van onze charmante behuizing in Oud-Zuid naar onze droomkliniek in Buitenveldert”.

Overigens, wij zitten hier met ons team niet alleen. We zijn gevestigd in een pand met in totaal 2800m2 specialistische gezondheidszorg. Wij zijn al helemaal gereed, maar er vinden om ons heen nog enkele bouwwerkzaamheden plaats.
Onze officiele opening (met bubbels uiteraard) laat daarom nog even op zich wachten tot begin volgend jaar. Natuurlijk houden wij u op de hoogte.

Belangrijk
Bij verhuizing hoort ook een nieuw telefoonnummer.
U kunt ons vanaf heden bereiken op 085 007 07 08.

Heeft u vragen over uw huid? Of kent u mensen die vragen hebben over de huid? In de maanden september en oktober kunt u een gratis consult bij ons boeken. Kunt u gelijk zelf ervaren hoe prachtig onze nieuwe locatie is geworden. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.
Tot ziens op Zwaansvliet 5 in Amsterdam Buitenveldert.

Al het goede van (verhuis) stress

 

Stress heeft voor veel mensen een negatieve klank. We willen allemaal zo ontspannen mogelijk door het leven gaan. Stress is slecht voor ons. En inderdaad, een langdurige periode van stress is ongezond.

 

Maar stress heeft ook zo zijn voordelen!

Onderzoek* wijst uit dat stress onder andere het immuunsysteem en geheugen kan versterken, prestaties kan verbeteren en motiverend werkt.

Dat heb ik de afgelopen maanden aan den lijve ondervonden.

Onze kliniek in Amsterdam is gevestigd op een prachtige plek, maar we groeien nu al uit ons jasje. En, alsof het zo moest zijn, kreeg ik in februari een aanbod om met de Huidkliniek Amsterdam Zuid intrek te nemen in een nieuw te openen medisch centrum in de stad. Daar hoefde ik geen 2x over na te denken. Vrijwel direct stemde ik met het voorstel in. Na de toezegging borrelt het in mij van de ideeën. We hebben straks enorm veel meer ruimte en bovendien zie ik een mooie samenwerking met andere disciplines in het medisch centrum. Kortom de positieve stressmeter gaat al lopen, heerlijk!

Bruisen van spanning

Ik bruis en maak plannen voor de inrichting van het pand. Hoe zien de vloeren, ramen, deuren en het interieur er straks uit? Zoveel mogelijkheden dat ik ’s avonds in bed nog lang lig na te denken. Ik geniet nu al en van al deze nieuw te regelen zaken. 1 Ding is zeker: Het gaat mooi worden en mijn cliënten gaan zich er zeker zeer welkom en prettig voelen.

In deze periode kom ik ook als ondernemer tot fantastische ideeën. De ruimte die we straks extra hebben bieden tal van mogelijkheden. Het pand is nog niet eens opgeleverd, maar nu al zijn we met het team tot nieuwe en goede ideeën gekomen voor de Huidkliniek nieuwe stijl. Kortom, vanaf februari al voel ik mij opgewonden en blij.

Wanneer stress niet goed meer is.

Nu na enkele maanden ga ik mij toch enigszins vermoeid voelen en vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat als ik ochtends op sta, mij niet geheel fit voel. Tja, beetje vragen naar de bekende weg misschien? Ik ben volop bezig met nieuwe dingen en de dagelijkse activiteiten gaan ook gewoon door. Ik lees dan in een wetenschappelijke publicatie van Dr. Sitskoorn (Hoogleraar Klinische Psychologie) dat langdurige stress slecht is en dat het onderscheid tussen kortdurend en langdurend niet makkelijk te maken is. Waar ligt de grens?

Korte termijn stress is net een achtbaan, het voelt intens en kan tot positieve zaken leiden. Want blijkbaar is voor alles dat je wilt bereiken een beetje stress nodig om de motivatie vast te houden. Een beetje stress leidt tot acties. Dat weet ik inmiddels! Ik wil dat achtbaan gevoel wel vasthouden, denk ik bij het lezen van het artikel. Dus ga ik de komende weken de balans goed in de gaten houden: is het gezonde spanning of is het slecht voor mij wat ik nu voel? Kom ik tot goede dingen en gaat alles zoals ik graag wil? Of raak ik nu inmiddels oververmoeid en ben ik minder actief? Er komt nog heel wat op mij af de komende maanden en ik kan de energie goed gebruiken.

Welkom

Mijn conclusie: Het gaat goed en dat hou ik graag zo. De zomermaanden en het mooie weer geven ontspanning. Met nog steeds een blij gevoel en een gezonde spanning kijk ik uit naar de opening van ons nieuwe pand.

Vanaf 4 september heet ik u van harte welkom in Amsterdam Buitenveldert aan de Zwaansvliet 5.

Ik proost met het hele team, ontspannen en wel vanaf een zonnig terras alvast op de prachtige periode die weer voor ons ligt, ondanks de korte termijn stress of misschien ook wel dankzij,…

Let u ook op uw stresslevel en wat het u brengt? De huid vaart wel bij een goede balans!

  • Bron: Boek “IK” van Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan Tilburg University.