Al het goede van (verhuis) stress

 

Stress heeft voor veel mensen een negatieve klank. We willen allemaal zo ontspannen mogelijk door het leven gaan. Stress is slecht voor ons. En inderdaad, een langdurige periode van stress is ongezond.

 

Maar stress heeft ook zo zijn voordelen!

Onderzoek* wijst uit dat stress onder andere het immuunsysteem en geheugen kan versterken, prestaties kan verbeteren en motiverend werkt.

Dat heb ik de afgelopen maanden aan den lijve ondervonden.

Onze kliniek in Amsterdam is gevestigd op een prachtige plek, maar we groeien nu al uit ons jasje. En, alsof het zo moest zijn, kreeg ik in februari een aanbod om met de Huidkliniek Amsterdam Zuid intrek te nemen in een nieuw te openen medisch centrum in de stad. Daar hoefde ik geen 2x over na te denken. Vrijwel direct stemde ik met het voorstel in. Na de toezegging borrelt het in mij van de ideeën. We hebben straks enorm veel meer ruimte en bovendien zie ik een mooie samenwerking met andere disciplines in het medisch centrum. Kortom de positieve stressmeter gaat al lopen, heerlijk!

Bruisen van spanning

Ik bruis en maak plannen voor de inrichting van het pand. Hoe zien de vloeren, ramen, deuren en het interieur er straks uit? Zoveel mogelijkheden dat ik ’s avonds in bed nog lang lig na te denken. Ik geniet nu al en van al deze nieuw te regelen zaken. 1 Ding is zeker: Het gaat mooi worden en mijn cliënten gaan zich er zeker zeer welkom en prettig voelen.

In deze periode kom ik ook als ondernemer tot fantastische ideeën. De ruimte die we straks extra hebben bieden tal van mogelijkheden. Het pand is nog niet eens opgeleverd, maar nu al zijn we met het team tot nieuwe en goede ideeën gekomen voor de Huidkliniek nieuwe stijl. Kortom, vanaf februari al voel ik mij opgewonden en blij.

Wanneer stress niet goed meer is.

Nu na enkele maanden ga ik mij toch enigszins vermoeid voelen en vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat als ik ochtends op sta, mij niet geheel fit voel. Tja, beetje vragen naar de bekende weg misschien? Ik ben volop bezig met nieuwe dingen en de dagelijkse activiteiten gaan ook gewoon door. Ik lees dan in een wetenschappelijke publicatie van Dr. Sitskoorn (Hoogleraar Klinische Psychologie) dat langdurige stress slecht is en dat het onderscheid tussen kortdurend en langdurend niet makkelijk te maken is. Waar ligt de grens?

Korte termijn stress is net een achtbaan, het voelt intens en kan tot positieve zaken leiden. Want blijkbaar is voor alles dat je wilt bereiken een beetje stress nodig om de motivatie vast te houden. Een beetje stress leidt tot acties. Dat weet ik inmiddels! Ik wil dat achtbaan gevoel wel vasthouden, denk ik bij het lezen van het artikel. Dus ga ik de komende weken de balans goed in de gaten houden: is het gezonde spanning of is het slecht voor mij wat ik nu voel? Kom ik tot goede dingen en gaat alles zoals ik graag wil? Of raak ik nu inmiddels oververmoeid en ben ik minder actief? Er komt nog heel wat op mij af de komende maanden en ik kan de energie goed gebruiken.

Welkom

Mijn conclusie: Het gaat goed en dat hou ik graag zo. De zomermaanden en het mooie weer geven ontspanning. Met nog steeds een blij gevoel en een gezonde spanning kijk ik uit naar de opening van ons nieuwe pand.

Vanaf 4 september heet ik u van harte welkom in Amsterdam Buitenveldert aan de Zwaansvliet 5.

Ik proost met het hele team, ontspannen en wel vanaf een zonnig terras alvast op de prachtige periode die weer voor ons ligt, ondanks de korte termijn stress of misschien ook wel dankzij,…

Let u ook op uw stresslevel en wat het u brengt? De huid vaart wel bij een goede balans!

  • Bron: Boek “IK” van Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan Tilburg University.